UvA schildert over 'Banksy' Syrisch meisje heen

De restauratieve dienst van de Universiteit van Amsterdam heeft per ongeluk een muurschildering in de stijl van de Britse street-artist Banksy overgeschilderd. Er wordt onderzocht of het kunstwerkje kan worden hersteld.

Het schilderij met de naam Balloon Girl toonde een meisje met hoofddoekje die een hartvormige rode ballon loslaat. Eronder stond de hashtag #WithSyria, die Banksy in 2014 gebruikte om aandacht te vragen voor de oorlog.

Volgens Het Parool gaat het mogelijk om een echte Banksy. Maar dat is waarschijnlijk niet zo, omdat de beroemde straatkunstenaar zijn eigen werken van een virtueel echtheidscertificaat voorziet door ze op zijn website te plaatsen.

Uw nederige verslaggever zag vorige zomer hoe schilders voorzichtig om de Balloon Girl heen verfden. Dat was te danken aan professor Tom Blom, die doorhad dat ze eigenlijk over het werk op de muur bij de Oudemanhuispoort wilden schilderen. Ditmaal was de hoogleraar er helaas te laat bij.

Volgens Blom maakt het niet uit of het werk 'echt' was of niet. "Anders is het een prachtige Banksy-kopie. Het blijft mooie street-art die verdwenen is. Toeristen kwamen er speciaal voor langs om foto's te maken."