Moslimorganisatie bestrijdt radicalisering

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) bindt de strijd aan met de radicalisering van vooral jonge moslims in Nederland. De organisatie wil jongeren, die radicale denkbeelden via bijvoorbeeld internet opdoen, nadrukkelijk in contact brengen met algemene moskeeën om ze een ander beeld van hun geloof te geven.

"Jongeren zijn doorgeschoten in hun religieuze denkbeelden op een manier die wij vanuit de in Nederland gevestigde moslimtraditie niet kunnen plaatsen", zegt CMO-woordvoerder Rasit Bal. "Onze ervaring is dat de nieuwe generatie moslims onvoldoende in aanraking komt met de normale koers van de reguliere moskeeën. Ze raken vervreemd van de werkelijkheid door radicale beelden die ze bijvoorbeeld op internet opdoen."

Onder de noemer 'Tegengeluid en Perspectief' houdt het CMO de komende jaren onder meer jongerendebatten en geeft de organisatie voorlichting aan jongeren, ouders en moskeebestuurders. Bal: "De eerste generatie moslims die indertijd in Nederland kwam wonen, heeft hier een stevige religieuze stroming gevestigd. Deze mensen verkondigen een goed verhaal. Maar we constateren dat er onder jongeren een vorm van minachting tegenover die stroming is ontstaan omdat de boodschap niet zuiver genoeg zou zijn. Dat willen we op deze manier bestrijden."

Moslimorganisatie bestrijdt radicalisering
Moslimorganisatie bestrijdt radicalisering (Foto: ANP)