'PlayStation 4.5 krijgt NEO-modus'

Er zijn al veel geruchten geweest, maar nu zijn er documenten in handen gekomen waarin gedetailleerd valt te lezen hoe Sony de PlayStation 4 een upgrade gaat geven. Deze heeft als codenaam NEO. Naast betere graphics en optionele 4K output zijn er nu details gegeven over de games.

Het apparaat moet uitkomen voor een adviesprijs van 399 dollar. Vanaf oktober moet ook elke game twee modi ondersteunen: 'Base mode' voor de originele PlayStation 4 en 'Neo mode' voor de nieuwe console. De NEO ondersteunt hogere kloksnelheden, een verbeterde GPU en het werkgeheugen heeft een grotere bandbreedte. In de documenten staat dat de schijf dezelfde is als in de originele PlayStation 4, maar of er bedoeld wordt dat de grootte hetzelfde is of juist de doorvoersnelheid is niet duidelijk.

  Originele PlayStation 4 PlayStation 4 NEO
CPU 8 Jaguar Cores @ 1.6 GHz 8 Jaguar Cores @ 2.1 GHz
GPU AMD GCN, 18 CUs @ 800 MHz AMD GCN, 36 CUs @ 911 MHz
Geheugen 8 GB GDDR5, 176 GB/s 8 GB GDDR5, 218 GB/s

Games in NEO-modus draaien hebben dus toegang tot dit alles om een verbeterde en stabielere framerate te bieden met meer grafische toeters en bellen in Full HD. Er is ook 4K-ondersteuning, maar de games zijn niet verplicht dit te ondersteunen. De PlayStation NEO gaat de PlayStation 4 niet vervangen, maar gaat er naast bestaan. Beide machines gebruiken dus dezelfde PSN Store, PSN Network en hebben dezelfde user interface. Spellen die gekocht zijn op PS4 zijn ook te spelen op de NEO.

Er komen geen NEO-only games. Sony geeft in de documenten ook meerdere malen aan dat ontwikkelaars geen extra content mogen aanbieden voor NEO-gebruikers. Dus geen extra auto voor Rocket League of andere exclusieve content. Wel is het zo dat er bijvoorbeeld een 4-speler game op PlayStation 4 een 8-speler modus kan zijn op NEO. Een feature mag dus wel verbeterd zijn.

Oktober wordt genoemd als de maand waarin spellen die twee modi moeten ondersteunen, maar dat wil niet zeggen dat de console dan ook uitkomt. Sony geeft in die documenten aan dat ontwikkelaars ondersteuning al eerder mogen inbouwen, nog voor het apparaat uit is. Bestaande games zullen gepatched moeten worden als ze gebruik willen maken van de NEO-modus.

Over VR-ondersteuning wordt niet geschreven, of deze PlayStation 4 dus bijvoorbeeld zonder het VR-kastje van PlayStation VR kan werken is niet bekend. Waarschijnlijk zal het wel zorgen voor een verbeterde ervaring met zo'n bril, maar dat zal de tijd moeten leren. En zoals altijd: Sony heeft nog niet gereageerd op deze wel heel gedetailleerde nieuwe geruchten. De E3 wordt opeens weer een tikje interessanter.

Matrix Reloaded