Dinosauriërs verdwenen eerder dan aangenomen

Het uitsterven van dinosauriërs begon veel eerder dan door de grote meteorietinslag 66 miljoen jaar geleden. Het verdwijnen van veel soorten zette zelfs al 48 tot 53 miljoen jaar eerder in. Dat schrijft een groep Britse wetenschappers van de universiteit van Reading.

Wetenschappers gingen er steeds van uit dat de grote inslag bij Mexico 66 miljoen jaar geleden het lot van de dinosauriërs bezegelde. De Britten zeggen dat het voortbestaan van de dieren allang in gevaar was. Ze analyseerden de gegevens van ongeveer duizend soorten. Nagenoeg alle soorten bleken al een tijd niet in staat zich te handhaven. Planteneters bleken overigens heel wat sterker dan vleeseters. Hadrosauriërs en ceratopsidae, die onder meer leefden in wat nu Noord-Amerika is, overleefden opmerkelijk lang.

Waarom de dinosauriërs precies uitstierven, is de onderzoekers nog niet duidelijk. Ze vermoeden dat onder andere vulkaanuitbarstingen en klimaatveranderingen invloed hadden.

Zeespiegel
De onderzoekers in Reading stelden verder vast dat er een samenhang bestond tussen het ontstaan van nieuwe soorten en de hoogte van de zeespiegel. Met het stijgen van de waterhoogte, werden landmassa's van elkaar gescheiden en ontstonden nieuwe continenten. Op die nieuwe, geïsoleerde stukken land ontstonden nieuwe soorten dinosauriërs.

De wetenschappers hebben hun bevindingen gepubliceerd in Proceedings, een publicatie van de Amerikaanse nationale academie van wetenschappen.

Dinosauriërs verdwenen eerder dan aangenomen
Dinosauriërs verdwenen eerder dan aangenomen (Foto: ANP)