Mannenturnploeg na 88 jaar weer op Olympische Spelen

Na 88 jaar zal Nederland op de Olympische Spelen eindelijk weer vertegenwoordigd worden door een mannenturnploeg. Tijdens het olympisch testevenement in Rio de Janeiro, tevens het allerlaatste kwalificatiemoment, werden de mannen na een bijzonder knap optreden derde. Een plek bij de eerste vier leverde een ticket voor de Spelen op.

Michel Bletterman, Bart Deurloo, Frank Rijken, Casimir Schmidt, Jeffrey Wammes en Epke Zonderland begonnen aan hun wedstrijd met in het achterhoofd vooral de score van Roemenië: 344,148 punten, wat een flinke uitdaging was. De Roemenen zouden normaal gesproken de grootste concurrent zijn voor Nederland in de strijd om plek vier en dus het laatste ticket.

Duitsland, dat net als Roemenië al eerder in actie kwam, leek al zeker van de winst, terwijl de score van Frankrijk te hoog leek en Oekraïne - dat tegelijk met Nederland in actie kwam - is doorgaans een maatje te groot.

Op het voltigepaard begonnen de Nederlanders uitstekend, waarna het ook op de ringen - zonder Yuri van Gelder - niet verkeerd ging. Rijken, Schmidt en Wammes lieten hoge scores noteren op sprong en op de brug met gelijke leggers stal Bletterman met zijn 14,800 punten de show. 

Op de rekstok ging het echter helemaal los. De 14,666 van Wammes was heel goed, 14,925 van Deurloo was ruim boven verwachting en olympisch kampioen Zonderland maakte het met 15,233 nog eens af. Plotseling leek het duel met Roemenië niet eens echt spannend meer te worden, want met alleen vloer nog te gaan waren vier fatsoenlijke oefeningen ruimschoots genoeg voor plaatsing.

Dat gebeurde dan ook: Bletterman, Deurloo, Rijken, Schmidt en Wammes lieten stuk voor stuk een geweldige oefening zien en al heel snel werd duidelijk dat de score van de Roemenen dik overtroffen werd. De eindstand kwam op 347,44 punten en dat was zelfs genoeg om de Fransen toch nog te verslaan en de derde plek te pakken. 

De laatste keer dat Nederland in de landenwedstrijd bij de mannen vertegenwoordigd was is al even geleden. In 1928 werden de mannen in Amsterdam achtste in een veld van elf deelnemers.

Toen voor het laatst een Nederlandse mannenturnploeg meedeed aan de Spelen zag het olympisch mannenturnen er nog ongeveer zo uit. Dit was in Parijs in 1924, vier jaar voor de Spelen in Amsterdam (Bron: YouTube)