Müllenberg eerste Nederlandse bokser op Spelen in 24 jaar

Bokser Peter Müllenberg heeft zich vrijdag geplaatst voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro. De 28-jarige Almeloër versloeg uitgerekend in het Turkse Samsun de Turk Mehmet Ünal in de halve finale van de klasse tot 81 kilogram.

Dat was genoeg om plaatsing voor de Spelen definitief af te dwingen, want de top-3 in elke gewichtsklasse kreeg een olympisch startbewijs. Müllenberg won eerder met 3-0 van de Est Ainar Karlson en de Noor Surkho Shamilov, waarna Ünal wachtte.

De Nederlander kreeg van alle drie juryleden de eerste twee rondes toegewezen. In ronde drie kozen de juryleden uit Puerto Rico en Ierland voor Müllenberg, terwijl het Tunesische jurylid de Turk iets beter vond. Dat was voor de Nederlander ruimschoots voldoende om het gevecht met 3-0 te winnen.

Het is de eerste keer in 24 jaar dat Nederland op het olympisch bokstoernooi weer van de partij is. In 1992 leverde dat bij het laatste optreden wel flink wat succes op: Orhan Delibas won zilver, Arnold Vanderlijde pakte zijn derde bronzen medaille op rij.