Wereldzwembond start onderzoek naar onsportief Frans waterpoloteam

Wereldzwembond FINA is een onderzoek gestart naar de wedstrijd tussen Canada en Frankrijk op het OKT waterpolo dat vorige week in Triëst is gehouden. Canada pleit voor een diskwalificatie van het Franse team omdat Frankrijk deze wedstrijd opzettelijk zou hebben verloren om zo het sterke Spanje te ontlopen in de beslissende kwartfinale.

De laatste poulewedstrijd werd uiteindelijk ruim gewonnen door Canada met 13-5. De Canadees Constantine Kudoba noemde de wedstrijd de meest beschamende die hij ooit heeft gespeeld. "Ze deden geen enkele moeite tot scoren te komen. Als je een nationaal team hebt dat de bal meters naast het doel gooit, dan weet je dat er iets aan de hand is."

Frankrijk trof uiteindelijk Nederland in de kwartfinale. Eerst leek het er op dat de Fransen alsnog uitgeschakeld zouden worden voor de Spelen, maar uiteindelijk konden ze in de penaltyfase afrekenen met de Nederlanders, die het toernooi uiteindelijk als vijfde eindigden. Mocht Frankrijk gediskwalificeerd worden, zal Nederland alsnog naar de Spelen mogen.

Een straf voor Frankrijk kan gunstig uitpakken voor Nederland (Pro Shots / Insidefoto)
Een straf voor Frankrijk kan gunstig uitpakken voor Nederland (Pro Shots / Insidefoto)