'Dood Ahmadi's'-folder in moskee

In de Londense Stockwell Green Mosque zijn brochures aangetroffen die oproepen tot het doden van Ahmadi-moslims. Op de desk naast de schoenenplank, de plaats die men doorgaans gebruikt om folders te leggen, lagen stapels met flyers waarin te lezen viel dat Ahmadi's zich moeten bekeren tot de mainstream-islam, want anders ondergaan ze hetzelfde lot als een zekere winkelier in Glasgow.

De Ahmadi-gemeenschap krijgt in de folder maar liefst drie dagen om zich te bekeren. De Stockwell Green Mosque wordt voornamelijk gebruikt door de Pakistaanse gemeenschap. In het moederland speelt zich al enige jaren een kleine kruistocht af tegen alles dat niet Soennitisch is, ook de Ahmadi's moeten het daarbij ontgelden.

Die laatsten worden door vrijwel geen enkele andere stroming gezien als moslims. In Pakistan mogen de Ahmadi's zich dan ook geen moslim noemen. In eigen land zijn ze (als niet-moslim zijnde) vaak het slachtoffer van discriminatie. Ook in landen als Bangladesh, Egypte en -uiteraard- Saoedi-Arabië is de gemeenschap het slachtoffer van vervolging.

De Ahmadi's wordt vaak verweten dat ze verraders, dan wel afvalligen zijn. Dat mag niet binnen de islam. Hier staat zelfs de doodstraf op.l

De ietwat onvriendelijke, Engelstalige brochures zijn verspreid door Khatme Nabuwwat, een in Londen gezetelde organisatie die -naar eigen zeggen- als doel heeft de rest van te wereld te wijzen op 'Qadiani-propaganda'. Qadiani is een nogal beledigende term voor Ahmadi's. De groep kwam eerder in het nieuws door haar betrokkenheid in de zaak Aasia Bibi, een Pakistaanse Christelijke vrouw die ter dood veroordeeld is omdat ze zich laatdunkend over Mohammed zou hebben uitgelaten.

Na de ontdekking van de flyers, trok de beheerder van de moskee onmiddellijk een potje verontwaardiging open: hij wist hier helemaal niets van en de brochures zijn daar waarschijnlijk neergelegd door iemand die de moskee in een kwaad daglicht wilde stellen, verklaarde de man.

Veel mensen in het Verenigd Koninkrijk zijn bang dat het Pakistaanse sektarisch geweld overslaat naar het Britse eiland.