Monument Hilversumse slachtoffers MH17

Precies twee jaar na de ramp met de MH17 wordt er in het Dudokpark een herinneringsmonument onthuld voor de Hilversumse slachtoffers. Bij de vliegtuigramp op 17 juli 2014 in Oekraïne kwamen vijftien mensen uit de stad om het leven.

Het monument bestaat uit vijftien bronzen zonnebloemen, voor ieder slachtoffer een, die in een kring door bladeren met elkaar verbonden zijn. Voor het monument komt een bank te staan waarin de namen van de Hilversumse slachtoffers zijn gegraveerd.

De nabestaanden hebben zelf aan de gemeente aangegeven dat een herinneringsmonument op een centrale en toegankelijke locatie in Hilversum belangrijk voor hen is. Daarom is er volgens de gemeente besloten een monument voor de Hilversumse slachtoffers te ontwerpen.

Volgens de gemeente zijn er diverse signalen dat Hilversummers een bijdrage willen leveren aan de realisatie van het monument. Er is daarom een rekeningnummer geopend waarop mensen tot 17 juni geld kunnen storten. "Het wordt dan een monument van en voor Hilversummers", aldus de gemeente, die garant staat voor de kosten. Voor het monument is een bedrag van 50.000 euro nodig.

Bij de vliegramp kwamen alle inzittenden om het leven. Onder de 298 slachtoffers waren 196 Nederlanders. Op Schiphol komt er ook een monument voor alle slachtoffers. Op een locatie bij Vijfhuizen, aan de westkant van de Polderbaan, komt een herdenkingsbos van 298 bomen - een voor elk slachtoffer - die geplant worden in de vorm van een lint.

Monument Hilversumse slachtoffers MH17
Monument Hilversumse slachtoffers MH17 (Foto: ANP)