Regering wil tijd voor reactie referendum

De regering reageert uiterlijk in september op de uitslag van het Oekraïne-referendum van 6 april. Het kabinet is voorstander van een Europees samenwerkingsverdrag met Oekraïne. Maar doordat een meerderheid tegen stemde, moet de regering haar standpunt heroverwegen.

De evaluatie van het kabinet wordt uiterlijk september aan de Tweede Kamer gezonden, meldde minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) dinsdag. Premier Mark Rutte maakte vorige week woensdag, na bekendmaking van de uitslag, al meteen bekend dat de regering het verdrag niet "zonder meer" zou bekrachtigen.

De uitslag is niet de uitkomst waarop het kabinet had ingezet, aldus Koenders. De regering begeeft zich nu op "onontgonnen" terrein.

De Kiesraad maakt dinsdagmiddag de definitieve uitslag bekend over het raadgevend referendum. Uit de voorlopige uitslag blijkt dat 61,1 procent tegen stemde. De opkomst was met 32,2 procent boven de vereiste drempel van 30 procent en daarmee volgens de door de regering zelf opgestelde spelregels geldig.

Overigens schrijft artikel 11 van de Wet Raadgevend Referendum voor dat "Indien onherroepelijk is vastgesteld dat een referendum heeft geleid tot een raadgevende uitspraak tot afwijzing, wordt zo spoedig mogelijk een voorstel van wet ingediend dat uitsluitend strekt tot intrekking van de wet of tot regeling van de inwerkingtreding van de wet."  De tijd om uitgebreid de reet af te vegen met de uitslag van het referendum is wettelijk gezien mogelijk dus helemaal geen optie. GeenPeil eist dat de regering zich aan die wet houdt.

Regering neemt tijd voor reactie referendum
Regering wil tijd voor reactie referendum (Foto: ANP)