Spectaculair begin MotoGP Austin, doodsaaie tweede helft

De Grand Prix of the Americas in de MotoGP is met grote overmacht gewonnen door Marc Marquez. De Spaanse Honda-rijder kende in de beginfase een paar lastige momenten, maar veruit het grootste deel van de race reed hij zonder tegenstand op kop. Het is de tweede overwinning op rij voor Marquez, die sinds zijn MotoGP-debuut nog nooit verloren heeft op het Circuit of the Americas in Austin. 

Marquez pakte vanaf poleposition gelijk de leiding bij de start, gevolgd door Jorge Lorenzo, Valentino Rossi, Andrea Dovizioso, Dani Pedrosa en de zeer goed vertrokken Aleix Espargaro. Diens Suzuki-teamgenoot Maverick Viñales kende juist een slechte start en viel terug van de vierde naar de tiende plek. Espargaro liet een fenomenale openingsronde zien, waarin hij zich zelfs op wist te werken naar de vierde plek. Dovizioso benutte de supersnelheid van zijn Ducati ondertussen optimaal om de tweede plaats te pakken en Marquez zelfs aan te vallen, weliswaar zonder succes.

In ronde twee ging het fout voor veelvoudig wereldkampioen Valentino Rossi: Il Dottore maakte een fout in een snelle bocht en schoof onderuit. Enkele ronden later was duidelijk dat Marquez toch echt veruit de snelste was, want de Spanjaard sloeg al een flink gat met achtervolgers Lorenzo, Dovizioso en Pedrosa.

Na zeven ronden werd de angel met harde hand uit de strijd om de tweede en derde plek getrokken. Dovizioso verremde zich en de achter hem rijdende Pedrosa ging onderuit. De Honda van de Spanjaard knalde Dovizioso van zijn Ducati, wat het einde van zijn race betekende. Pedrosa bekommerde zich eerst nog even om zijn rivaal, maar kon daarna de race wel vervolgen. 

Amper een ronde later ging het opnieuw fout en dit keer was het een Brits 'feestje'. Cal Crutchlow schoof vanaf de zevende plek onderuit, terwijl landgenoot Bradley Smith hem enkele seconden later in dezelfde bocht volgde richting het asfalt. Beiden konden wel hun race vervolgen, maar een topklassering zat er uiteraard niet meer in.

Dit alles leidde tot een wat onverwachte stand. Marquez op één was niet zo bijzonder, net als Lorenzo op twee en Iannone op drie was ook nog wel te voorspellen. Daarna waren het echter de Suzuki's van Aleix Espargaro en Viñales, gevolgd door Scott Redding en Michele Pirro. 

Vanaf dat moment - amper halverwege de wedstrijd - was de race gedaan. Voorin gebeurde helemaal niks meer, alleen Pol Espargaro pakte de zevende plek nog af van Pirro. Marquez reed compleet onbedreigd naar de zege, gevolgd door Lorenzo, Iannone, Viñales, Aleix Espargaro, Redding en Pol Espargaro.