N.W.A., Deep Purple en Cheap Trick in Rock and Roll Hall of Fame

De bands N.W.A., Chicago en Cheap Trick zijn gisteren in New York vereerd met een plaats in de grote Rock and Roll Hall of Fame. Bij de ceremonie, die plaatsvond in het Brooklyn's Barclays Center, kregen ook Deep Purple en Steve Miller een eerbetoon.

In een toespraak roemde Metallica-drummer Lars Ulrich de band Deep Purple, die hij als 9-jarige voor het eerst in Kopenhagen zag optreden. Een concert dat zijn leven voor altijd zou veranderen. "Bijna zonder enige uitzondering hebben alle metalbands van de afgelopen veertig jaar sporen in hun muziek die terug te voeren zijn op Black Sabbath, Led Zeppelin en Deep Purple. Deze bands worden altijd als gelijkwaardig gezien. In mijn hart vind ik het vreemd dat het nog zolang heeft geduurd voor deze band werd opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame."

De uit Los Angeles afkomstige rapformatie N.W.A. werd aan het einde van de jaren tachtig bekend met hun hits 'Fuck The Police' en 'Boyz-N-The Hood'. Over de band, bestaande uit Arabian Prince, Dr. Dre, Eazy-E, Ice Cube, MC Ren en DJ Yella, verscheen in 2015 de biografische film Straight Outta Compton, vernoemd naar het gelijknamige album van de band. Nadat de band in 1991 ophield te bestaan ging dj en rapper Andre Young oftewel Dr. Dre verder als veelgevraagd producer en werd stinkend rijk met zijn koptelefoons. Rapper O'Shea Jackson oftewel Ice Cube ging verder als muzikant en acteur.

Steve Miller begon zijn muzikale loopbaan als bluesmuzikant maar werd vooral bekend als de frontman van de Steve Miller Band, een groep met grote hits als 'Fly Like An Eagle', 'Macho City' en 'The Joker'. Chicago begon eind jaren zestig als een jazzrock/fusionband maar zou in de jaren zeventig wereldhits scoren met liedjes als '25 Or 6 To 4' en de ballade 'If You Leave Me Now'.

Cheap Trick is een band uit Rockford, Illinois, die aan het einde van de zeventiger jaren in Nederland doorbrak met hun album Cheap Trick At Budokan en de daarbij horende singles 'I Want You To Want Me' en 'Surrender'. Van de band, die in Amerika ook naam wist te maken met hun geweldige concerten met Beatles covers, verscheen onlangs nog een nieuwe plaat. Ook tekstschrijver en producer Bert Berns kreeg een plekje in de Rock and Roll Hall of Fame.

Van de ceremonie in New York werden opnames gemaakt door HBO, waarvan de hoogtepunten op 30 april op die zender te zien zullen zijn.