Formule 1 terug naar oude kwalificatie

De Formule 1 keert vrijwel zeker per direct terug naar het kwalificatieformat dat ook in 2015 werd gebruikt. Om de show te verhogen werd dit jaar de eliminatiekwalificatie geïntroduceerd waarbij tegen het einde van iedere sessie per 90 seconden een coureur afviel. Na aanhoudende kritiek werd dit systeem naar de prullenbak verwezen.

De teams, autosportfederatie FIA, commerciële rechtenhouder FOM en bandenleverancier Pirelli vergaderden afgelopen zondag in Bahrein over een nieuw format, maar kwamen er niet uit. Deze week lekte wel een idee uit dat het gemiddelde van de beste twee tijden per sessie zou kunnen gaan gelden. De teams kwamen hier vandaag echter unaniem tegen in opstand. Uiteindelijk sloten ook FIA-president Jean Todt en Formule 1-baas Bernie Ecclestone zich aan bij het standpunt van de teams dat de 2015-kwalificatie per direct weer zou moeten gelden. Hierbij vallen aan het eind van iedere sessie een aantal coureurs af.

Helemaal geregeld is de terugkeer van de kwalficatie nog niet, want eerst moet de F1 Commissie zich er over buiten, waarna na goedkeuring de World Motor Sport Council van de FIA er nog mee in moet stemmen.

Uit een statement van de FIA blijkt dat er later dit jaar verder gesproken zal worden over een nieuw format van het raceweekend in 2017. Mochten de kampioenschappen dit jaar al voortijdig beslist zijn, dan kunnen een aantal voorstellen nog dit jaar uitgeprobeerd worden.