Rechter blijft in Wilders zaak

De rechtbank beslist donderdag onder meer of het onderzoek in de strafzaak tegen PVV-leider Geert Wilders wordt opgeschort. Daar had de advocaat van Wilders, Geert-Jan Knoops, 18 maart tijdens een regiezitting om gevraagd.

Deze zaak gaat over de omstreden Marokkanen-uitspraken van Geert Wilders. Het Openbaar Ministerie vervolgt de PVV-leider voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat.

Knoops deed het verzoek omdat zijn concept-pleitnota voor de afgelopen regiezitting op 18 maart was uitgelekt naar het AD. "Wij kunnen nu met een lek onze verdediging niet goed voorbereiden. Wij kunnen die werkzaamheden niet meer onbelemmerd verrichten", concludeerde de advocaat. "De verdediging kan niet anders dan om een onderzoek vragen naar het lek en de voortzetting en het onderzoek van de strafzaak te schorsen, totdat deze kwestie is opgehelderd."

Het OM ziet daar geen aanleiding voor. "Tot nu toe heeft het lek geen gevolgen gehad. Er is dan ook geen grondslag om de zaak te schorsen", reageerden de aanklagers.

Update 11.00 uur
Een van de rechters in de strafzaak tegen Geert Wilders trekt zich niet terug. Het gaat om Elianne van Rens. Wilders had haar tijdens de vorige regiezitting op 18 maart verzocht te stoppen met de zaak.

Volgens de PVV-leider leverde Van Rens kritiek op politieke standpunten van de PVV. Ze bekritiseerde volgens Wilders ,,nota bene'' ook de rechterlijke beslissing tijdens zijn vorige proces om de wraking van de rechtbank toen toe te wijzen.

Van Rens zegt dat ze ook als rechter kritiek mag hebben. Ze verzekerde Wilders in een korte verklaring dat ze onafhankelijk in zijn zaak zal oordelen.

Besluit over opschorten onderzoek zaak Wilders
Besluit over opschorten onderzoek zaak Wilders (Foto: ANP)