Nederlandse robotvoetballers winnen wél

Hun menselijke varianten kunnen er geen bal van, maar de Nederlandse robotspelers zijn des te beter. 'We' hebben weer eens een prijs in de wacht gesleept. Met voetbal nog wel. Een vaderlands team heeft de RoboCup European Open op zijn naam geschreven.

Om precies te zijn gaat het om het team van de TU Eindhoven en dan nog wel in de koningsklasse van het internationale Robotvoetbal.

Maar liefst 2000 toeschouwers waren er getuige van dat het team uit de lichtstad het Portugese CAMBADA met 2-0 aan de kant schoof. Het kan dus wél; winnen van Portugezen.

In de Middle Size League, nemen rijdende robots met een hoogte van zo'n 80 centimeter het tegen elkaar op. Net als bij het mensenvoetbal zijn de regels verschrikkelijk ingewikkeld: degene die de meeste doelpunten maakt, wint de wedstrijd. Louis van Gaal heeft er overigens niets te zoeken, want de robotspelers worden verondersteld geheel zelfstandig te handelen, zonder dat er een joystick of een console aan te pas komt.

Geheel in de lijn der verwachting, wanneer je tegen Portugese tegenstander treft, stond het met de rust 0-0. Na de thee echter, hanteerde de Nederlandse ploeg een andere tactiek: "na de pauze zijn we eerder op goal gaan schieten, waardoor kansen en vrije trappen ontstonden", aldus teamleider Lotte Koning. "Ook de sfeer was enorm goed in het stadion. Iedereen was aan het juichen. Het komt maar zelden voor dat je voor zoveel publiek speelt. Ik kreeg er echt kippenvel van".

Net zoals in het normale voetballeven gingen de prijzen in de andere twee categorieën 'gewoon' naar de Duitse ploegen. Zij pakten de titels in de Small Size League en de Standard Platform League.

Het doel van het toernooi is stimulatie van de ontwikkeling van autonome en betaalbare robots. Na afloop delen de verschillende teams kennis met elkaar, zodat de technologie met sprongen vooruit gaat.