18 Russische atleten betrapt op doping bij hertesten WK atletiek 2005

Russische media melden op basis van bronnen binnen wereldatletiekbond IAAF dat maar liefst achttien Russische sporters zijn betrapt op het gebruik van verboden middelen tijdens het WK van 2005. Ingevroren urine- en bloedmonsters van dat toernooi, gehouden in het Finse Helsinki, zijn met nieuwe methoden opnieuw getest en met resultaat, zo blijkt.

Onder de positieve sporters vallen meerdere medaillewinnaars. Kogelslingeraarster Tatyana Lysenko won zilver en trapte daarmee een carrière af waarin ze onder meer WK-goud in 2011 en 2013 en olympisch goud in 2012 zou winnen. Olga Ryabinkina won goud bij het kogelstoten, Yulia Pechenkina pakte de wereldtitels op de 400 meter horden en de 4x400 meter. Ekaterina Volkova won zilver op de 3000 meter steeplechase, eenzelfde medaille als snelwandelaar Aleksey Voyevodin. 

Het is echter nog maar de vraag of er iets met de positieve resultaten gedaan kan worden. In 2005 mochten stalen nog acht jaar bewaard worden voor hertesten, iets wat later is opgevoerd naar de huidige tien jaar. De kans lijkt groot dat men zal kijken naar de tijdens het WK van 2005 geldende regels en dan lijkt het dus onwaarschijnlijk dat de betreffende atleten gestraft worden.