IJzersterke Sagan wint Ronde van Vlaanderen

Peter Sagan heeft de 100e editie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De wereldkampioen loste op de Paterberg zijn medevluchter Sep Vanmarcke en kwam solo aan in Oudenaarde. Fabian Cancellara werd op ruime achterstand tweede, voor LottoNL-Jumbo-renner Sep Vanmarcke.

Het was zeker geen saaie 100e editie van de Ronde Van Vlaanderen. Al vroeg gebeurde er van alles in de koers, maar het belangrijkste was wel de opgave van Greg Van Avermaet met een sleutelbeenbreuk en ook van Tiesj Benoot.  Er ontstond daarna een kopgroep dat bestond uit zeven renners die in diverse fases bij elkaar was gekomen. Daarbij waren André Greipel, Dylan van Baarle en Stijn Vandenberg de belangrijkste namen.

In de achtergrond was Sep Vanmarcke de meest actieve man. De Belg van LottoNL-Jumbo was ook attent toen Michal Kwiatkowski en Peter Sagan, net zoals in de E3-Prijs, er samen vandoor gingen. Hij sloot aan en met zijn drieën reden ze naar de kopgroep toe. Het pelotonnetje, met daarin veel Etixx-Quick Step en Astana renners, volgde op een half minuutje.

Op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont viel de kopgroep uit elkaar en bleven enkel Sagan en Vanmarcke over. Uit de achtervolgende groep reed Fabian Cancellara weg, kwam tot op zeven seconden van de koplopers, maar moest zich na de klim toch terug laten zakken tot in een groepje met Niki Terpstra. Dat groepje volgde aan de voet van de laatste klim, de Paterberg, op vijftien seconden.

Op de klim moest Vanmarcke passen en werd opgepikt door Cancellara. De twee kwamen tot op twaalf seconden, maar dichterbij dan dat wisten ze niet te komen. De Slowaak Sagan hield stand en pakte daarmee in zijn wereldkampioentrui de zege in de Hoogmis. De tweede plaats was voor Cancellara, die ook in zijn laatste Ronde het podium haalde. Vanmarcke werd derde, terwijl Dylan Van Baarle knap zesde werd en beste Nederlander was.