Akkoord over woningbouw rond Schiphol

Rond luchthaven Schiphol mogen meer woningen in steden en dorpen worden gebouwd. Het kabinet heeft hiermee vrijdag ingestemd.

Er zit op dit moment een rem op de woningbouw rond de luchthaven. Het aantal mensen dat last heeft van geluidshinder door Schiphol mag niet toenemen. Maar de vraag naar woningen in de regio groeit.

De Kamer ging onlangs akkoord met een nieuw luchthavenbesluit. Daardoor moet het aantal mensen dat hinder heeft van landende en stijgende vliegtuigen afnemen.

Nieuwbouwlocaties
Minister Stef Blok (Wonen) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) zijn met de regio Schiphol overeengekomen dat in het gebied dat dicht tegen de start- en landingsbanen aanligt de woningbouw beperkt blijft. Maar in de zone daarbuiten mag in bebouwd gebied meer gebouwd worden. Ook mogen leegstaande kantoren tot huizen worden verbouwd.

Over grote nieuwbouwlocaties in buitengebieden op de lange termijn moet nog worden overlegd. Die locaties hangen ervan af van hoe de nieuwe routestructuur van Schiphol er gaat uitzien.

Akkoord over woningbouw rond Schiphol
Akkoord over woningbouw rond Schiphol (Foto: ANP)