TMG censureert GeenPeil-kritiek columnist

De Telegraaf Media Groep (TMG), moederbedrijf van onder meer GeenStijl, De Telegraaf en Metro heeft een van haar eigen columnisten de mond gesnoerd. Columnist Luuk Koelman waagde het zich kritisch uit te laten over het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, maar dagblad Metro weigerde dat artikel af te drukken.

In de gewraakte column, die Luuk Koelman overigens wel op zijn eigen website heeft geplaatst, noemt de columnist het referendum 'één grote PR-stunt voor GeenStijl'. Het noodlijdende weblog stond volgens Koelman op de nominatie om door TMG aan de kant gezet te worden, en had dus dringend behoefte aan een impuls. "Red de democratie? Nee, red GeenStijl. En het is ze gelukt. TMG heeft het weblog weer in de armen gesloten."

"De waarheid? Dit referendum gaat niet over Oekraïne. Het gaat zelfs niet over Europa of de EU. Het is simpelweg één grote PR-stunt om de marktwaarde van GeenStijl op te krikken," schrijft Koelman. "Knap gedaan. Het kost dan wel 40 miljoen euro gemeenschapsgeld, maar hé, een kniesoor die daarop let."

Volgens NRC stelt hoofdredacteur Robert van Brandwijk van Metro dat 'Koelman alles mag schrijven, behalve over interne zaken bij TMG en zijn dochterbedrijven'. Zelfs nadat de columnist aanbod enkele passages aan te passen, bleef TMG bij deze censuur. "Het leuke van columnist zijn is dat je een hofnar bent. Je mag de koning beledigen. Maar blijkbaar niet binnen TMG. Dit past niet in het straatje van het bedrijf. Maar wat dan wel? Ik weet het niet meer. Dit is het ergste wat een columnist kan overkomen," reageert Koelman.

Al vijftien jaar schrijft Koelman voor het gratis dagblad. In die periode zijn al vaker columns van zijn hand geweigerd. Een column die Koelman in 2012 schreef over Tim Ribberink, naar aanleiding van diens zelfmoord omdat hij gepest werd, werd offline gehaald na een klacht van Ribberinks ouders. "Sinds die tijd lig ik onder het vergrootglas van de hoofdredactie," aldus Koelman. De columnist heeft nog een contract tot juli 2016 bij de krant. Of hij daar na de zomer nog terugkeert, is niet bekend.

Metro censureert GeenPeil-kritiek (Foto: ANP)
Metro censureert GeenPeil-kritiek (Foto: ANP)