'Apple laat oude naam Mac OS terugkeren'

Onlangs dook het gerucht op dat Apple overweegt de oude naam voor zijn Mac-besturingssysteem OS X van stal te halen en het Braziliaanse MacBrazil lijkt het bewijs daarvoor gevonden te hebben in een in OS X 10.11.4 verstopt bestand.

Het bestand maakt onderdeel uit van een softwareframework waaraan kennelijk al werk is verricht voor de volgende release van Apples desktopbesturingssysteem. Als Apple OS X hernoemt naar Mac OS doet dat oude tijden herleven. Tot de lancering van Mac OS X, heette het systeem namelijk al Mac OS. Volgens MacBrazil krijgt de opvolger van OS X 10.11.4 El Capitan wel een andere schrijfwijze: macOS. Die stijl komt overeen met Apples andere besturingssystemen: iOS, tvOS en watchOS.

Dat Apple afstand doet van de letter X in de naam van zijn besturingssysteem, is niet heel verwonderlijk. De X staat voor de Romeinse tien en inmiddels is Apple al behoorlijk lang met versie tien van het systeem bezig. De eerste release was Mac OS X 10.0 Cheetah in 2001, inmiddels zitten we op 10.11. Overigens stond de X in 2001 ook voor Unix. Met de komst van OS X deed Apple afstand van de basis van zijn oude besturingssysteem en maakte het de overstap op een nieuw systeem, gebaseerd op Unix. De move was te danken aan de terugkeer van Steve Jobs bij Apple. Zijn eerdere bedrijf NeXT maakte het op Unix gebaseerde NeXTSTEP. Dat, destijds veelgeprezen besturingssysteem, werd uiteindelijk Mac OS X.

'Apple laat oude naam Mac OS terugkeren'
'Apple laat oude naam Mac OS terugkeren' (Foto: BuzzT)