'Manager Corona had invloed op transferbeleid Twente'

Manager Matias Bunge heeft bij FC Twente tot op zekere hoogte het transferbeleid rond zijn speler Jesus Corona kunnen bepalen. De Mexicaanse aanvaller werd afgelopen zomer volgens Football Leaks voor 10,5 miljoen euro aan FC Porto verkocht. FC Twente heeft inmiddels een onderzoek laten instellen naar de contracten rondom Corona.

Twente nam in augustus 2013 Corona voor 3,5 miljoen euro over van het Mexicaanse Monterrey. Een maand later ontvingen de Tukkers drie miljoen dollar van investeerders rond Bunge in ruil voor 60 procent van de transferrechten van de aanvaller. Bij de verkoop aan FC Porto haalden zij hun investering er ruimschoots uit. Grupo Comercializador Conclave kreeg als aandrager van de investeerders 10 procent, terwijl de resterende 30 procent voor FC Twente was.

Bij de vandaag opgedoken documenten rond het eigendom van Corona is niet duidelijk in hoeverre deze bekend waren in Transfer Management Systeem (TSM) bij de FIFA en KNVB. Als de destijds door Joop Munsterman en Aldo van der Laan ondertekende contructie genoemd wordt is er niets aan de hand voor Twente. Inmiddels zijn de regels zodanig dat investeerders en makelaars geen invloed meer mogen hebben op het beleid bij een club. Voor een soortgelijke zaak kregen de Tukkers dinsdag nog een boete van 170.000 euro opgelegd bij de FIFA.

Uit de documenten van Football Leaks blijkt dat op Corona bij Twente een transferwaarde had van 30 miljoen euro. Bij een bedrag lager dan twintig miljoen euro moest Bunge toestemming geven voor de transfer, anders zou er een boeteclausule in werking treden. Bij een bedrag van boven de twintig miljoen waarbij Twente niet mee zou werken zou deze clausule eveneens gelden.

Eerder deze maand werd bekend dat bij de verkoop van Corona aan Porto 1,25 miljoen euro aan twee spelersmakelaars overgemaakt was. Het Mexicaanse Cantera Latina kreeg 750.000 euro voor hun diensten om Corona te overtuigen naar Portugal te verhuizen, terwijl voor 500.000 euro het Volendamse Northfield Sports FC Twente overtuigde dat de deal voor het juiste bedrag gesloten werd. Uit dat uitgelekte contract bleek dat Porto tot 31 juli heeft om het gehele transferbedrag te voldoen.