Infantino wil WK voetbal met 40 landen

De nieuwe FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft een plan gelanceerd om bij het WK voetbal van 2026 niet 32 maar 40 landen te laten deelnemen. De Zwitser liet dit weten vanuit Zuid-Amerika waar hij voor een bijeenkomst aanwezig was. Tijdens zijn verkiezingscampagne opperde hij al een soortgelijk idee.

Infantino: "We moeten het WK openbreken. Mijn idee is om dat in 2026 te doen. Niet alleen geef je zo meer teams de kans om mee te doen, je laat ook meer teams dromen van deelname." Voordat het zover is zullen de diverse partijen er wel mee in moeten stemmen. "We gaan er eerst over praten. Met iedereen: spelers, FIFA-bestuur."

Het sterke Zuid-Amerika zou als het aan Infantino ligt in ieder geval een extra deelnemer mogen leveren. "Mijn voorstel zou zijn om Zuid-Amerika vijf plaatsen te geven en misschien nog een mogelijk zesde ticket om voor te spelen." Ook werd gesproken over het WK van 2030 waar het 100-jarig bestaan van het wereldkampioenschap voetbal zal worden gevierd. Mogelijk zullen Uruguay en Argentinië zich voor dit evenement gezamenlijk kandidaat stellen. Zij waren de eerste WK-finalisten.