Oranje is Engeland de baas op Wembley

Oranje had het bij vlagen moeilijk tegen de Engelsen, maar trok uiteindelijk toch aan het langste eind. Vincent Janssen bekroonde zijn basisplaats met een hoofdrol; 1-2.

Danny Blind haalde voor de oefeninterland tegen Engeland de bezem door de basiself. Ten opzichte van het duel met Frankrijk koos de keuzeheer voor zes wijzigingen in zijn opstelling. Door de afwezigheid van Wesley Sneijder droeg zoon Daley Blind de aanvoerdersband. Een andere opmerkelijke keuze van de bondscoach was de basisplaats van spits Vincent Janssen, die de voorkeur kreeg boven Klaas-Jan Huntelaar. Roy Hodgson gaf op zijn beurt ook een aantal basiskrachten rust, maar de Engelse bondscoach kon, in tegenstelling tot Blind, leunen op een overwinning tegen grootmacht Duitsland.

Kansen schaars
Van beide kanten was het spel in de openingsfase onzuiver. Engeland nam weliswaar het initiatief qua balbezit, maar Nederland werd voor de goal van Fraser Forster gevaarlijker. Via inzetten van onder meer Georginio Wijnaldum en Ibrahim Afellay werd de doelman aan het werd gezet, maar de lange sluitpost bracht keer op keer redding. Engeland combineerde echter beter met een sterk spelende Danny Rose. Quincy Promes moest continu achter de back aanlopen, maar de schoten van Jamie Vardy en Daniel Sturridge waren onzorgvuldig.

Met nog vijf minuten tot de rust kregen the Three Lions toch de verdiende voorsprong. Na goed combinatiespel kreeg Adam Lallana de bal op de rand van de zestien. De spelmaker draaide goed weg en zag Kyle Walker bij de tweede paal weglopen. De back trok alle spelers naar zich toe waardoor Jamie Vardy vrij kwam voor Jeroen Zoet. De spits bleef ijskoud en werkte de bal keurig in de bovenhoek; 1-0. Tot de rust bleef die stand ook op het scorebord.

Gelijkmaker Janssen
Een kleine vijf minuten in de tweede helft kreeg Oranje een dot van een kans op de gelijkmaker. John Stones gleed weg waarna Vincent Janssen een oog in oog met Fraser Forster de stand niet gelijk trok. De rebound kwam terecht bij invaller Luciano Narsingh die de bal tegen de arm van Danny Rose schoot. De scheidsrechter wees direct naar de stip, tot grote onvreugde van Wembley. Vincent Janssen pakte heel resoluut de bal om de penalty te gaan nemen en schoot de bal hard in de linker kruising; 1-1.

Vincent Janssen schiet vanaf elf meter raak. (PRO SHOTS/Stanley Gontha)

Nederland liep vervolgens achteruit omdat Engeland steeds meer druk op de goal van Zoet zette. Iets meer dan tien minuten voor het laatste fluitsignaal werd Janssen weggestuurd die Phil Jagielka met een flinke schouderduw gemakkelijk weg zette. Wembley schreeuwde om een vrije trap maar de arbiter liet doorspelen. Janssen hield het overzicht en zag invaller Luciano Narsingh vrij staan bij de tweede paal. De rappe vleugelaanvaller aarzelde geen moment en schoot de bal overtuigend binnen; 1-2. Engeland zette in de slotfase nog wel aan, maar Oranje gaf de voorsprong niet meer uit handen.