Kamer debatteert over aanslagen Brussel

Precies een week na de aanslagen in Brussel debatteert de Tweede Kamer hierover met premier Mark Rutte en minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. De bewindslieden zullen zich dinsdagmiddag onder meer moeten verantwoorden voor de gang van zaken rond Ibrahim El Bakraoui, een van de aanslagplegers.

Vorige week meldde Van der Steur dat de terrorist vorig jaar juli door Turkije is uitgezet naar Schiphol, maar dat de melding van de Turken aan de Nederlandse ambassade in Ankara hierover niet op tijd is opgemerkt. Volgens de minister hebben de Turken niet de ,,gebruikelijke weg" gevolgd om een uitzetting te melden.

Kamerleden maken zich zorgen. CDA-leider Sybrand Buma noemde het hele proces eerder ,,buitengewoon amateuristisch". Minister Van der Steur moet voor het debat nog 166 vragen beantwoorden over de uitzetting. Het Kamerdebat zou oorspronkelijk donderdag plaatsvinden, maar werd uitgesteld omdat een brief van Van der Steur over El Bakaraoui op zich liet wachten.

Bij de twee aanslagen in Brussel, die zijn opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS), vielen 35 doden onder wie drie Nederlanders.

Kamer debatteert over aanslagen Brussel
Kamer debatteert over aanslagen Brussel (Foto: ANP)