Schaker Karjakin wint kandidatentoernooi

Schaker Sergey Karjakin zal eind dit jaar de opponent van Magnus Carlsen worden in de strijd om de wereldtitel. De 26-jarige Rus werd vandaag winnaar van een sterk bezet kandidatentoernooi waar ook de Nederlander Anish Giri aan deelnam.

Karjakin kende een sterke start van het veertien ronden tellende evenement, maar toch moest de laatste speelronde de beslissing brengen. Hij speelde in de laatste speelronde met wit tegen de Amerikaan Fabiano Caruana die alleen bij een zege zijn opponent voorbij kon steken. De partij tussen Karjakin en Caruana stevende af op remise, waarmee op basis van het aantal winstpartijen Karjakin de uitdager van Carlsen zou worden. Om dit te voorkomen probeerde Caruana met een aanval nog de zege te pakken, maar na een geslaagd torenoffer van Karjakin stond de Rus in gewonnen positie. Hij won het evenement met 8,5 punten uit veertien duels, voor Caruana en Anand die op 7,5 punten bleven steken.

Giri moest zich hierachter tevreden stellen met zeven punten uit veertien duels. De Nederlander kreeg in diverse partijen winstkansen, maar wist deze in geen van de gevallen te benutten, waardoor hij alle partijen remise speelde.