Blondjes zijn niet dom

Leuk bedoelde grappen en moppen over blondjes (met een d) kunnen in de papierversnipperaar worden gemieterd. Recent onderzoek laat namelijk zien dat blondjes minstens zo intelligent zijn als brunettes, roodharigen en vrouwen met zwart haar.

Opmerkingen als 'hoe noem je een slim dom blondje', met als antwoord 'een golden retriever', kunnen worden verwezen naar het rijk der fabelen. Het is zelfs zo dat -volgens het onderzoek- blonde vrouwen ietsiepietsie intelligenter lijken te zijn dan dames met een andere natuurlijke haarkleur.

Onderzoeker Jay Zagorsky, medewerker van het Centre for Human Resource Research in Ohio en auteur van de studie, is niet te beroerd om daar een nogal stereotype verklaring aan te hangen: blonde mensen (dus ook mannen) zouden bij pappa en mamma thuis meer te lezen hebben gehad. Bij blonde mensen zouden blijkbaar meer boekenkasten staan, of zoiets.

Jay en zijn collega's namen voor dit onderzoek twee databases met resultaten van eerdere onderzoeken. De eerste was een enquête uit 1979(!) met tienduizenden deelnemers die tussen de 14 en 22 jaar oud waren. Dezelfde proefkonijnen deden een jaar later mee aan een onderzoek waarin de (natuurlijke) haarkleur in verwerkt zat. Zagorsky heeft die gegevens aan elkaar geknoopt en kwam tot bovenstaande conclusie.

De 11.000 onderzochte blonde vrouwen (dat klinkt best goed), bleken een gemiddeld IQ van 103.2 te hebben. Brunettes kwamen tot 102.7, zielloze roodharigen 101.2 en Xena look-a-likes (met zwart haar) een schamele 100.5. Opvallend is dat de vrouwen allemaal iets bovengemiddeld scoren. Zagorsky is trouwens van mening dat de verschillen verwaarloosbaar klein zijn. Hij houdt het er dan ook op dat er eigenlijk geen verschil is.

Om vooroordelen voor te zijn, hebben de onderzoekers de resultaten van de 'Hispanics' en 'afro-americans' uit het onderzoek gefilterd.

Zagorsky nam het blondje-mythe trouwens schijnbaar zelf wel heel erg serieus: "(Eerder) onderzoek laat zien dat stereotypen vaak een impact hebben op het krijgen van een baan, promoties en andere sociale ervaringen".

"Deze studie geeft overtuigend bewijs dat er geen discriminatie richting blondjes mag zijn op basis van van hun veronderstelde intelligentie", aldus Zagorsky.