Extreemrechtse idioten verpesten herdenking Brussel

Een groep extreemrechtse demonstranten heeft zondagmiddag in Brussel een herdenking voor de slachtoffers van de aanslagen verstoord. Volgens CNN werd de Hitlergroet gebracht en werden leuzen tegen immigranten gescandeerd. Ook werden er bloemen en kaarsjes vertrapt.

Aanvankelijk zou er een 'Mars tegen Angst' worden gehouden. Die werd echter op last van de politie afgeblazen. De sterke arm gaf aan dat er teveel agenten bezig zijn met het onderzoek naar de aanslagen van afgelopen dinsdag. Hierdoor kon de veiligheid niet worden gegarandeerd.

CNN omschrijft de groep als neonazi's. Persbureau Belga heeft het over circa 450 extreemrechtse voetbalhooligans uit Vilvoorde. Die zouden gemaskerd en veelal dronken vanuit station Brussel-Noord naar het Beursplein zijn gemarcheerd. Op Twitter zijn oproepen verschenen om ze op te pakken wegens overtreding van het boerkaverbod.

De protesteerders riepen volgens CNN-verslaggeefster Clarissa Ward onder meer 'Dit is ons huis'. Vanuit de mensenmassa die was gekomen om te herdenken klonk vervolgens de roep 'We zijn allemaal nazaten van immigranten'.

Er zijn ook rookbommen en vuurwerk de menigte ingegooid. Dit werd beantwoord met gefluit en stug applaus voor de slachtoffers. De Brusselse politie heeft de mobiele eenheid opgetrommeld, en er zijn pantservoertuigen in beeld verschenen om de orde te herstellen. Het plein is inmiddels afgesloten en de rust is goeddeels wedergekeerd.