Microsoft: sorry voor racistische robot

Peter Lee, het hoofd van Microsoft Research, heeft op het officiele blog van Microsoft zijn excuses aangeboden voor de racistische berichten van chatbot Tay. "Het spijt ons heel erg voor de onbedoelde beledigende en kwetsende tweets van Tay, die absoluut niet representatief zijn voor Microsoft en het doel waarvoor we Tay hebben ontwikkeld".

De chattende robot TayTweets werd woensdag gelanceerd en was bedoeld als een experiment om kunstmatige intelligentie en gespreksbegrip te testen. Echter niet lang na de lancering begon de chatbot teksten te twitteren als: 'Hitler had gelijk ik haat Joden' en 'Hitler zou het beter doen dan de aap die we nu hebben'.

Verder schrijft Lee dat de chatbot inmiddels offline is gehaald. Het is de bedoeling dat Tay uiteindelijk wel weer terug komt. "Maar niet voordat we er zeker van zijn dat we kunnen anticiperen op het gebruik van de chatbot dat in strijd is met onze principes en waarden."

Microsoft Research gebruikt deze en andere ervaringen om te leren en te blijven werken om 'bij te kunnen dragen aan een internet dat niet het slechtste, maar het beste van de mensheid vertegenwoordigd'.

Microsoft: sorry voor racistische robot
Microsoft: sorry voor racistische robot (Foto: BuzzT)