Kwiatkowski verslaat Sagan in E3 Prijs Harelbeke

Michal Kwiatkowski heeft de E3 Prijs Harelbeke op zijn naam geschreven. De voormalig wereldkampioen was in een sprint met de huidige wereldkampioen Peter Sagan verrassend de sterkste.

De vroege vluchters kregen geen grote vrijgeleide. Dit mede doordat de koers al vroeg losbarstte, namelijk op de Taaienberg op 75 kilometer van het einde.  Even daarna leek favoriet Fabian Cancellara al af te moeten haken nadat hij lang moest wachten op nieuw materiaal. Een groepje met Tom Boonen, Sep Vanmarcke, Lars Boom en Niki Terpstra was op dat moment vooruit, maar werd niet later ingerekend.

Dit gaf de sterke Cancellara om dichterbij te komen, maar het duurde tot 35 kilometer voor de streep totdat hij weer was aangesloten bij een elitegroepje dat op dat moment aan de leiding ging. Daarbij zaten naast weer de al eerder genoemde Boonen, Vanmarcke, Boom en Terpstra, maar ook Sagan, Kwiatkowski zaten erbij in de groep van in totaal vijftien renners.

Op de één na laatste klim, de Karnemelkbeekstraat wisten Sagan en Kwiatkowski een gaatje te slaan en in de achtergrond moesten de renners van Etixx-Quick Step het gat zien te overbruggen. Dit lukte niet, waardoor de Pool en Slowaak om de zege mochten sprinten. Daarin zat Sagan niet helemaal op te letten, werd compleet verrast door de uitval van Kwiatkowski, en mocht weer een tweede plaats op zijn palmares bijschrijven.

De sprint in het achtervolgende groepje werd gewonnen door Ian Stannard, voor Fabian Cancellara. Boom was op de zesde plaats de beste Nederlander.