The Passion trekt 20.000 bezoekers en staat stil bij aanslagen

The Passion heeft net als vorig jaar zo'n 20.000 bezoekers getrokken. Donderdagavond waren 19.000 tot 20.000 mensen op de been in Amersfoort, zo werd vlak na afloop van het Bijbelse evenement door de organisatie bekendgemaakt. Tijdens de avond werd aandacht besteed aan de aanslagen in Brussel.

De organisatie spreekt van een 'fantastische sfeer op een vol Eemplein'. Na de aanslagen werden uit voorzorg extra veiligheidsmaatregelen genomen rondom The Passion. Zo was de politie meer zichtbaar aanwezig en was er een verscherpte toegangscontrole.

Ook vorig jaar kwamen 20.000 bezoekers af op The Passion. Het evenement vond toen plaats in Enschede. Het verslag op tv werd toen gevolgd door ruim 3,5 miljoen kijkers.

Aanslagen
Tijdens het evenement werd stilgestaan bij de aanslagen in Brussel. "België is getroffen door afschuwelijk geweld, in gedachten zijn we bij onze zuiderburen. Ons hart gaat uit naar alle mensen in de wereld die te maken hebben met terreur", zei cabaretière Lenette van Dongen in de rol van verteller. Voor The Passion begon werd een minuut stilte gehouden.

De muzikale uitvoering van het lijdensverhaal van Jezus werd donderdagavond (Witte Donderdag) voor de zesde keer opgevoerd. Burgemeester Lucas Bolsius toonde zich na afloop "heel tevreden".

De burgemeester heeft geen signalen dat bij de extra veiligheidsmaatregelen bijzonderheden zijn aangetroffen. Als 'prettige bijkomstigheid' van de controles noemt hij dat het Eemplein druppelsgewijs volliep.

Paasverhaal
Op en rond het plein werd het paasverhaal over de laatste uren in het leven van Jezus verteld aan de hand van bekende Nederlandstalige popnummers. Acteur Martijn Fischer, bij het grote publiek vooral bekend door zijn vertolkingen van André Hazes, speelde Jezus. Zangeres Ellen ten Damme vertolkte de rol van Maria. Ook voor politicus Arie Slob (CU) was er een rol. Hij was een van Jezus' discipelen.

De omroepen EO en KRO-NCRV zonden het evenement rechtstreeks uit. Overigens heeft The Passion inmiddels de oversteek gemaakt naar de Verenigde Staten, waar het enige dagen geleden werd opgevoerd.

The Passion trekt weer 20.000 bezoekersThe Passion trekt 20.000 bezoekers en staat stil bij aanslagen (Foto: BuzzE)