'UEFA overweegt opzet Champions League te veranderen'

De Europese voetbalbond UEFA overweegt om de opzet van de Champions League om te gooien. Volgens The Guardian is het plan een tegenzet om de oprichting van een Europese supercompetitie door topclubs te voorkomen.

In de huidige opzet van de Champions League zitten in de poulefase 32 ploegen, verdeeld over acht groepen. De UEFA overweegt om terug te gaan naar zestien ploegen en deze te verdelen over twee poules, zodat ieder team veertien topwedstrijden speelt. Om zich te plaatsen voor de groepsfase zou een knockoutronde moeten komen, waarbij topclubs elkaar door middel van een plaatsingslijst ontlopen.

De Champions League met 32 clubs is er gekomen op verzoek van de geschorste UEFA-voorzitter Michel Platini die clubs uit kleinere voetballanden toegang wilde geven tot de competitie van de kampioenen. Echter zijn er volgens de topclubs te weinig interessante wedstrijden voor hen. Daarom werken ze aan een plan om een Europese supercompetitie op te richten. Deze moet tegenwicht bieden aan de Premier League waar miljarden euro's in rond gaan.

Mocht de UEFA besluiten om de Champions League aan te passen vanwege de wensen van de topclubs dan kan dat contractueel gezien op zijn vroegst pas vanaf het seizoen 2018/2019.