'Uitspraken van Frissen over Wilders kunnen'

Onderwijsminister Jet Bussemaker is niet van plan om professor Paul Frissen van de universiteit Tilburg aan te pakken vanwege zijn uitspraken over PVV-leider Geert Wilders. Volgens haar vallen die beweringen onder de vrijheid van meningsuiting en de academische vrijheid.

Frissen had in een interview gezegd dat Wilders bevolkingsgroepen apart zet. "Het demoniseren van minderheden, het wij-zij-denken, is het klassieke fascistische verhaal door de geschiedenis heen", aldus Frissen. Alle politieke partijen moeten Wilders volgens hem aanvallen.

Deze uitspraken vielen verkeerd bij de politicus. De PVV wilde dat Frissen opstapte als hoogleraar en als decaan van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur. Iemand met zo'n autoriteit zou geen ideologische uitspraken mogen doen zonder enige wetenschappelijke grond, aldus de PVV.

Maar Bussemaker is blij dat "we in een vrij land leven waar de overheid wetenschappers haar wil niet oplegt". Iemand die vindt dat grenzen zijn overschreden, kan naar de rechter stappen.

'Uitspraken van Frissen over Wilders kunnen'
'Uitspraken van Frissen over Wilders kunnen' (Foto: ANP)