'Aandeelhouder wil TomTom opknippen'

Het aandeel van navigatiedienstverlener TomTom is ondergewaardeerd. De onderneming kan daarom beter in stukken worden opgeknipt, om die vervolgens te verkopen aan de hoogste bieder. Dat stelt minderheidsaandeelhouder TT International, aldus het Financieele Dagblad dinsdag.

De krant baseert zich op een op 10 maart verzonden brief aan het management en toezichthouders van het beursgenoteerde bedrijf. De Londense vermogensbeheerder belegt sinds 2013 in TomTom en heeft een belang van 1,85 procent. Dat zijn ruim 4,3 miljoen aandelen.

In de brief, waarvan een kopie in handen is van het Financieele Dagblad, schetst TT International onder meer dat het aandeel in het voorgestelde opknipvoorstel een waarde kan hebben van 18 euro. Dat is 10 euro boven het huidige koersniveau.

Here
Voor zijn kaarten en navigatiegegevens zou TomTom een vergelijkbaar bedrag als kaartenproducent Here moeten kunnen krijgen. Die ging voor 2,9 miljard euro van Nokia naar een groep Duitse autoproducenten. Voor de twee andere divisies, Telematics en consumentenartikelen (camera's, horloges en navigatiekastjes), rekent TT International op een opbrengst van 1,2 miljard euro.

TomTom verwees in een reactie naar zijn strategie, waarin het wijst op de samenhang van de verschillende onderdelen en het belang daarvan. TT wilde tegen de krant geen nadere toelichting geven op de brief.

'Aandeelhouder wil TomTom opknippen'
'Aandeelhouder wil TomTom opknippen' (Foto: BuzzT)