Videoclip De Staat wint animatieprijs

De Staat is in de prijzen gevallen tijdens het Holland Animation Film Festival. De Nijmeegse rockband won de Grand Prix voor Nederlandse animatie met zijn videoclip bij het nummer Witch Doctor.

"Als goede kunst gaat om het losmaken van gevoelens, dan is dat precies wat Witch Doctor is", aldus de jury. De animatieprijs ging naar Floris Kayk en Studio Smack, die de videoclip maakten. In de video is frontman Torre Florim te zien in een zee van geanimeerde, kale mannen die in trance raken van het nummer Witch Doctor.

Ook Nina Gantz, de dochter van Loes Luca, viel in de prijzen tijdens het Holland Animation Film Festival. Met haar film Edmond won ze de Grand Prix voor internationale studentenfilm. "Edmond vertelt een origineel en sterk verhaal, dat gaat over diepmenselijke kwesties", vond de jury. "Het bevat onverwachte wendingen, een knappe afwisseling van settings en getuigt van technische brille. Een project dat alleen als animatie gemaakt kon worden."

Edmond, een poppenanimatie over een mannetje dat terugblikt op zijn leven, leverde Gantz dit jaar meerdere grote filmprijzen op. Zo won ze een Bafta en werd de eindexamenfilm op het Amerikaanse filmfestival Sundance uitgeroepen tot beste korte animatiefilm.

Videoclip De Staat wint animatieprijs
Videoclip De Staat wint animatieprijs (Foto: BuzzE)