'Scheids, het regent' = twee jaar schorsing

De Keniaanse volleybalbond (KVF) heeft de internationals Bernard Otieno, Michael Njoroge en Faustine Barasa een schorsing van twee jaar opgelegd. Het trio van Cooperative Bank wordt ervan beschuldigd zich ernstig misdragen te hebben tijdens de wedstrijd tegen General Service Unit in Kapsabet vorig jaar. De misdragingen zouden er volgens de bond zelfs voor gezorgd hebben dat de wedstrijd werd afgelast.

De drie kregen een brief van de secretaris-generaal van de KVF, Ben Juma, waarin stond dat men besloten had om het trio voor twee jaar uit te sluiten van alle aan volleybal gerelateerde bezigheden. "Jullie gedrag brengt het imago van de sport schade toe en dat gaat tegen de regels van de KVF in." Het trio kreeg veertien dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing en dat is dan ook precies wat Njoroge alvast gedaan heeft.

Opvallend genoeg is hij op zijn beurt naast speler ook secretaris-generaal van de lokale afdeling van de KVF in hoofdstad Nairobi. "Dit is een belachelijke schorsing, want in de brief staat niet eens wat we nou concreet verkeerd gedaan hebben", klaagt hij. "Niemand heeft ons verteld welke regels we gebroken hebben, dus we blijven doorvechten tot de beslissing teruggedraaid wordt." Volgens hem probeert de bond mensen met een te uitgesproken mening te intimideren. "Ik spreek mij nog wel eens uit op sociale media en ze proberen mij de mond te snoeren."

Waar de drie officieel van beschuldigd worden is dus niet bekend, behalve 'ernstige misdragingen'. Dan is er natuurlijk ook nog de kant van de spelers en die is wel opvallend te noemen. "Ik was in die wedstrijd de aanvoerder en de aanvoerder mag elk probleem aankaarten bij de scheidsrechter", legt Otieno uit. "Er was geen probleem in die wedstrijd, tot het ging regenen. Ik ben naar de scheidsrechter gegaan en heb hem gezegd dat het speelveld nat en glad werd en dat dat tot blessures kon leiden, dat is alles."

Barasa zegt dat het halve verhaal van de bond zelfs niet klopt. "De wedstrijd werd inderdaad gestopt, maar de volgende dag werd het duel zonder problemen opnieuw gespeeld." Teammanager James Wanjohi van Cooperative Bank kiest opvallend genoeg kant tegen zijn spelers. "We hebben hen inderdaad geschorst. Als bond moeten we een bepaalde reputatie hooghouden", legt hij uit.