Vandaag is het nationale pannenkoekdag

Misschien niet de meest bekende feestdag van Nederland, maar vandaag is het nationale pannenkoekdag. In 2007 was de eerste, vandaar dat het dit jaar de 10e editie is. Nationale pannenkoekdag wordt gevierd op een vrijdag in maart. Het is dé dag dat kinderen pannenkoeken bakken voor ouderen. De organisatoren vinden dat ouderen ook wel eens in het zonnetje gezet mogen worden en een zelfgebakken pannenkoek blijkt een goede manier te zijn om dit te doen. In 2007 begon dit met 60 deelnemende scholen en dit jaar doen er 878 scholen mee.

In Engeland, Ierland en Australië wordt Pancake day al eeuwenlang gevierd op de dinsdag voor aswoensdag. Dit is de laatste dag voor de vastenperiode en dan nam men het er nog even van. En uiteraard was het ook zonde om ingrediënten als eieren, vet en melk weg te gooien.

Aangezien 89% van de Nederlanders de voorkeur geeft aan zelfgebakken pannenkoeken, hierbij het recept:

Ingrediënten:

250 gram bloem
halve liter melk
2 eieren
mespunt zout

Doe de ingrediënten in een kom en meng het met een mixer of garde tot een glad beslag. Laat dit circa 30 minuten rusten.

Neem een koekenpan (liefst 1 met een dikke bodem) en verhit hier een klontje boter of olie in. Doe een dunne laag beslag in de pan en draai de pan zodat de bodem gelijkmatig bedekt is. Laat de pannenkoek op een middelhoog vuur bakken. Draai hem om als de pannenkoek aan de bovenkant droog en de onderkant goudbruin is. Bak de andere kant ook goudbruin en leg hem op een schaal. Doe weer een klontje boter of scheutje olie in de pan en begin aan de volgende. Smakelijk eten!