Negen reuzensterren ontdekt

Onderzoekers hebben met behulp van de Hubble-ruimtetelescoop 9 reuzensterren ontdekt. Het gaat om de grootste set zeer zware sterren die ooit is gevonden. Deze reuzensterren hebben 100 keer zoveel massa als onze zon.

Ze bevinden zich in cluster R136 in het centrum van de Tarantulanevel. Deze nevel is een onderdeel van de kleine Magelhaense Wolk die vanaf het zuidelijk halfrond zichtbaar is in het sterrenbeeld Goudvis. De sterren staan op 170.000 lichtjaar van ons, dus relatief dichtbij (een lichtjaar is 9.460.730.472.580.800 meter). R136 is "slechts" een paar lichtjaar in doorsnede, maar bevat veel extreem zware, hete, felle sterren. De sterren werden ontdekt op telescoopbeelden van de Hubble die zijn gemaakt in licht op ultraviolette golflengten.

De zwaarste ster die ooit is waargenomen (R136A1) is ook onderdeel van deze cluster en is 250 maal zo zwaar als onze zon.

Niet alleen zijn ze zwaar, ze zijn ook heel fel. Samen geven ze 30 miljoen keer zoveel licht als onze zon. Hierdoor zijn ze ook snel opgebrand, na zo'n 2 à 3 miljoen jaar zijn ze aan het einde van hun leven. Ook stoten ze veel materiaal uit in de vorm van sterrenwind, bij elk van deze sterren is dit elke maand meer dan het gewicht van de aarde. Ondanks dit enorme massaverlies zullen deze sterren later wellicht zwarte gaten worden.