Kenners voorspellen het jaar van de waarheid voor Rosberg

De afgelopen twee jaar hield Mercedes de Formule 1 in een ijzeren greep. Nico Rosberg en Lewis Hamilton wonnen samen liefst 32 van de 38 races en alle vier de titels werden eenvoudig binnen gehengeld. Helaas voor Rosberg was geen van de coureurstitels voor hem: Hamilton was hem beide keren te snel af. Komend seizoen lijkt op voorhand dan ook een kwestie van do-or-die voor de Duitser. Niet alleen lijkt de kans groot dat Mercedes zijn voorsprong niet eeuwig zal behouden, het contract van Rosberg loopt aan het einde van dit jaar af.

Zelf verklaarde Rosberg recent nog dat hij ervan uitgaat nog vele jaren voor Mercedes te zullen racen. Maar of dat zo is, is nog maar de vraag. Niet alleen is er met Max Verstappen en Carlos Sainz een volgende en talentrijke generatie opgestaan, ook binnen de eigen Mercedes-familie komt de concurrentie opzetten. Regerend DTM-champ Pascal Wehrlein is door Mercedes dit jaar uitgeleend aan Manor, zodat hij komend seizoen in de luwte het vak kan leren. "Voor Rosberg is het vijf voor twaalf," stelt Jos Verstappen dan ook in De Telegraaf. "Dit moet zijn jaar worden, anders krijgt hij het moeilijk ins de Formule 1."  

Ook Damon Hill is een vergelijkbare mening toegedaan. "Nico zal over zijn schouder moeten kijken," zegt de voormalig wereldkampioen dan ook. "Wat Wehrlein moet doen is laten zien dat hij snel is en niet al teveel fouten maakt. Fouten worden je vergeven als je snel bent. Het is net als bij Max Verstappen: Pascal heeft het zelfvertrouwen, het talent en de kwaliteiten en wanneer je dat allemaal hebt, zal men je fouten vergeven."

Rosberg gaat inmiddels alweer zijn zevende Mercedesjaar in en Hill vraagt zich dan ook af of het verstandig is om nog langer te blijven. "Denk aan toen Hamilton overstapte van McLaren naar Mercedes. Nico is een trouw werknemer van Mercedes, maar hij kan misschien meer respect afdwingen wanneer hij naar een ander team gaat, waar hij prominenter aanwezig zal zijn." Dat kan zo zijn, maar zolang Mercedes het te kloppen team is zal Rosberg vermoedelijk weinig interesse hebben in een overstap.