'Maffia liet Pantani op doping betrapt worden'

De Napolitaanse maffia Camorra zit achter het uitsluiten van wielrenner Marco Pantani uit de Giro d'Italia van 1999. Dit blijkt uit zowel resultaten van nieuw gerechtelijk onderzoek als materiaal dat de Italiaanse Studio Sport verzameld heeft. Bij winst van Il Pirata zou de maffia miljoenen aan gokverliezen geleden hebben.

Pantani stond op het punt de Giro van 1999 op zijn naam te schrijven toen hij op de voorlaatste dag vanwege een te hoge hematocrietwaarde niet van start mocht gaan. Bij Il Pirata was een waarde van 52 vastgesteld, terwijl 50 het maximum was. Artsen hebben onder zware dreiging van de maffia de bloedstalen van de Italiaanse wielrenner vervalst.

Een berucht lid van de Camorra, Renato Vallanzasca, kreeg van een celgenoot te horen over de daad van zijn organisatie. Deze zei: "Vertrouw me, hij haalt Milaan niet. Ik wil je zelfs geld lenen. Als je verliest, hoef je het niet terug te betalen." De Italiaanse televisie heeft deze man opgespoord die het verhaal nogmaals bevestigde. "De Camorra heeft Pantani de Giro doen verliezen. Zijn dopingstalen werden veranderd en daardoor testte hij positief. Dit is wat iedereen moet weten, en zeker de moeder van Pantani. Iemand moet het haar vertellen."

Pantani zelf kreeg een enorme klap van de positieve dopingtest. Hoewel hij nog enkele mooie dingen heeft laten zien raakte de Italiaan steeds verder in de put voordat hij in 2004 in Rimini een einde aan zijn leven maakte.

Pantani's moeder Tonina is blij dat er nu duidelijkheid is gekomen rond haar overleden zoon en dat hij onschuldig blijkt te zijn. Strafrechtelijk kan de Camorra niets meer gemaakt worden, maar de familie Patani onderzoekt nog wel of een gang naar de burgelijke rechter tot de mogelijkheden behoort.