Eindzege Thomas na sensationele etappe

Geraint Thomas heeft met hangen en wurgen de eindzege gepakt in Parijs - Nice. De Brit kreeg in de slotetappe rond Nice veel aanvallen te verduren van Alberto Contador, leek uiteindelijk gekraakt te zijn, maar wist in de laatste kilometers genoeg tijd goed te maken om toch nog als eindwinnaar over de streep te komen.

Contador stond vooraf op vijftien seconden achterstand en ging op vijftig kilometer van de finish al ten aanval op de Côte de Peille. Hij werd ondersteund door twee ploeggenoten die zich terug lieten zakken uit een 22 man tellende kopgroep, waar verder ook Tim Wellens en Bram Tankink in zaten. Op de top had hij een minuut bij elkaar gereden, maar die tijd verloor hij in de afdaling op het team van Sky, dat Thomas vlak voor de Col d'Eze terug wist te brengen.

Op die klim probeerde Contador het andermaal en na diverse pogingen wist hij samen met Richie Porte een gaatje te slaan. Ze sloten aan bij Tim Wellens, die als enige overbleef uit de vroege vlucht en Thomas moest een tweede groepje laten gaan en verloor meer dan een halve minuut op de kopgroep. Maar eenmaal boven gekomen zette de Sky-renner, geholpen door superknecht Sergio Henao, de gaskraan aan. In de afdaling kwam hij terug tot aan het tweede groepje en beperkte het verschil aan de meet tot vijf seconden met de Spanjaard Contador.

De renner van Tinkoff greep ook naast de ritzege, want Wellens bleek in de sprint veel sneller. Daardoor wist Contador maar zes seconden bonificatie te pakken en strandde op vier seconden van de eindzege.