Supermarkt tegen voedselverspilling in Denemarken

Deense supermarkten gooien jaarlijks 300.000 ton voedsel weg. Het gaat bijvoorbeeld om producten die de THT-datum naderen en producten met fouten op de verpakking. In Kopenhagen is een supermarkt geopend waar dit soort producten verkocht worden voor een aanmerkelijk lagere prijs dan normaal. Het is geen winkel die bedoeld is voor mensen met een laag inkomen, de winkel richt zich op mensen die tegen voedselverspilling zijn en iedereen kan er zijn inkopen doen.

De winkel heeft al overeenkomsten gesloten met diverse voedselleveranciers en een grote supermarktketen in Denemarken. Vrijwilligers halen daar de producten op en verkopen het in deze supermarkt. De winst die gemaakt wordt gaat naar een goed doel. Intussen is de winkel zo'n groot succes dat er vaak lange rijen voor de winkel staan en de aangeboden producten vaak uitverkocht zijn.

De Deense minister voor voedsel en milieu Eva Kjer Hansen vindt het een goed iniatief: "Het is absurd dat voedsel zomaar weggegooid wordt. Het is slecht voor het milieu en pure geldverspilling. Een supermarkt zoals Wefood is een goed idee en een goede stap om voedselverspilling te bestrijden".