'Geen wiet roken, maar beachvolleybal spelen op stranden'

In het Afrikaanse Malawi is de volleybalbond het zat. De stranden van het immense Malawimeer, het op acht na grootste meer ter wereld, moeten gebruikt worden om beachvolleybal te spelen. In plaats daarvan wordt het vooral bevolkt door toeristen die de lokale wietvariant, chamba, aan een grondige test onderwerpen.

De secretaris-generaal van de Malawische volleybalbond (VAM), Jairos Nkhoma, legt uit dat veel toeristen en bedrijven in het land geld zat hebben. Dat geld zou gebruikt kunnen worden om de 'langzaam stervende' sport in het land een flinke boost te geven, maar door pure luiheid worden zulke mogelijkheden nooit benut.

"Ik ben teleurgesteld met de manier waarop we hier omgaan met de volleybalsport", zegt Nkhoma tegenover de Maravi Post. "In plaats van de stranden van het Malawimeer om te toveren in een schitterende plek waar volop beachvolleybal wordt gespeeld laten we het in handen van toeristen en wat lokale mensen die niks anders doen dan chamba roken", beklaagt hij zich.

Nkhoma zegt het zat te zijn dat vijftien mensen binnen de bond een post hebben gekregen, terwijl slechts twee van hen daadwerkelijk actief zijn. "Op die manier gaat het natuurlijk nooit lukken." Hij maakte zijn opmerkingen rondom de presidentsverkiezingen van de nationale bond, waar ook drie vrouwen een post toegewezen kregen. "Dat is mooi met het oog op gelijkheid, maar ze moeten hun plek wel verdienen en niet krijgen omdat het vrouwen zijn.."

Malawi heeft nog nooit beachvolleyballers naar de Olympische Spelen of het WK gestuurd.