Noorse biatletes zetten Oslo in vuur en vlam

Op het wereldkampioenschap biatlon in Oslo hebben de Noorse dames op schitterende wijze de wereldtitel op de estafette gepakt. Synnøve Solemdal, Fanny Horn Birkeland, Tiril Eckhoff en Marte Olsbu konden na ruim een uur de champagne ontkurken op de legendarische Holmenkollen.

Solemdal begon al goed en schoot twee keer foutloos, wat haar de vierde plek bij de wissel opleverde. De leiding was daar in handen van Kaisa Mäkäräinen, de enige Finse van wereldklasse. Halverwege de wedstrijd lag het veld nog bijzonder dicht bij elkaar: acht landen zaten binnen tien seconden, terwijl de top-14 binnen een minuut wisselde.

De derde groep biatletes zorgde dan voor de eerste echte schifting. Eckhoff kon twee keer foutloos schieten, maar Anais Chevalier (Frankrijk) en Maren Hammerschmidt (Duitsland) moesten door missers een kleine halve minuut toegeven. Bij de wissel was plek vier opvallend genoeg in handen van Kazakhstan, dat de weg omhoog in het vrouwenbiatlon goed gevonden heeft.

Olsbu was de laatste Noorse loopster en haar opdracht was dan ook duidelijk: wereldtoppers Marie Dorin Habert en Laura Dahlmeier achter zich houden. De Noorse is normaal geen absolute wereldtop, maar is in Oslo in de vorm van haar leven. Ze had bij beide schietbeurten twee extra patronen nodig, waardoor de achtervolgens dichterbij kwamen. Dahlmeier, doorgaans de grote vrouw van de slotronde, moest al snel lossen bij Dorin Habert, maar de Française opende volop de jacht op Olsbu. Toegejuicht door tienduizenden Noren wist ze Dorin Habert echter nog net van zich af te houden, waarna de wereldtitel voor Noorwegen was. Duitsland pakte het brons.