'Honderd keer beter spul dan meldonium mag wel gebruikt worden'

Het sinds 1 januari voor sporters verboden hartmedicijn meldonium is als doping helemaal niet zo effectief. Dat beweert althans Nikolai Zakharov, de coach van het Bulgaarse biatlonteam. 

"We hebben medicijnen en dingen die honderd keer beter werken dan meldonium en die zijn wel gewoon toegestaan. Dat wat nu verboden is is niks meer dan een normaal middel om de hartspier te beschermen", beweert de coach. "Laten we eerlijk zijn, er worden tig verschillende soorten medicijnen en dergelijken gebruikt, geen enkel team zou het weigeren als het legaal is. Het gaat echter niet om doping...studies laten zelfs zien dat de helft van de Russische medicijnen nep zijn."

"Verder wil ik er niet echt over praten, behalve dat wij als Bulgaren niet op gelijke voet strijden met de Fransen, Noren en Duitsers. Zij zijn een paar stappen verder en het is lastig te zeggen hoe ver zij op farmaceutisch gebied gaan, want zij ontwikkelen dat al vele jaren. Het is niet zo dat veel sporters zich in Duitsland laten behandelen omdat het puur medisch niveau daar nou zo hoog is...", waarmee Zakharov impliceert dat de leidende biatlonlanden ook voorop lopen in de ontwikkeling van doping.