Rus Murashov wint 500 meter bij afwezigheid van Kulizhnikov

Ruslan Murashov heeft bij de wereldbekerfinale in Heerenveen de zege gepakt op de 500 meter. De Rus versloeg Ronald Mulder in een tijd van 34,96 seconden. De Canadees Gilmore Junio eindigde op de derde plaats.

De Rus die net als Kulizhnikov aan het begin van vorig seizoen uit het niets op dook pakte met zijn overwinning zijn tweede zege van het seizoen. Ronald Mulder eindigde voor het eerst dit seizoen op het podium door 35,05 te rijden. Achter deze twee mannen was het erg spannend: het verschil tussen plaats drie en plaats acht was slechts zes honderdste van een seconde. Junio was de snelste van de groep met 35,12, hij was daarmee 0,005 seconden sneller dan de Fin Mika Poutala.

In het klassement is het nog steeds Pavel Kulizhnikov die aan de leiding gaat in het wereldbekerklassement. Hij kan alleen de leiding in het klassement nog kwijt raken als Murashov op de tweede 500 meter als eerste of tweede eindigt. Er is echter nog niet bekend wat voor maatregelen de ISU gaat nemen indien de geschorste schaatser de wereldbeker wint.

Bowe snelste bij de vrouwen, Ter Mors derde

Brittany Bowe was de snelste bij de dames, ze versloeg haar landgenoot Heather Richardson-Bergsma (38,02) met bijna twee tienden van een seconde door 37,84 te rijden. Jorien Ter Mors die niet aan het WK shorttrack meedoet eindigde voor de tweede keer dit seizoen op het podium met 38,20.

Doordat klassementsleider Hong Zhang als vijfde eindigde komt haar leidende positie in het wereldbekerklassement in gevaar. Richardson-Bergsma nadert de Chineze op 38 punten. Ook Bowe maakt in theorie nog kans op de eindoverwinning in de wereldbeker en de 15000 dollar die daarmee gepaard gaat.