Laatste onderdaan koningin Victoria 116 jaar

Violet Brown heeft donderdag haar verjaardag gevierd. Nou zal dat voor wel meer mensen het geval zijn, maar die van mevrouw Brown is toch een beetje bijzonder: voor de Jamaicaanse was het namelijk al haar 116e verjaardag!

De vrouw werd in 1900 in het toenmalige Brits-Jamaica geboren als Violet Mosse. Dat betekent dat ze de laatste nog levende persoon op aarde is die officieel onderdaan is geweest van koningin Victoria. De vorstin van het Britse rijk overleed in 1901. Een interview met de destijds slechts 107 jaar jonge Brown is hier te lezen. Ze vertelt daarin onder meer over het nog altijd zelf koken van haar eigen eten en het schoonhouden van haar eigen huis.

Mevrouw Brown is nu een van de drie levende mensen op aarde waarvan officieel bekend is dat ze al zeker 116 jaar in leven zijn. De andere twee zijn de laatste twee levende mensen die zelfs vóór 1900 geboren zijn: Susannah Mushatt Jones hoopt in juli haar 117e verjaardag te vieren, de Italiaanse Emma Morano voegde zich afgelopen november bij de 116-jarigen. 

Overigens kent het FOK!forum een bijzonder interessant topic over mensen als Brown. Het gaat er vooral over mensen die voor 1900 geboren zijn en nog leven, maar nu dat er nog maar twee zijn verschuift de aandacht ook langzaam naar simpelweg de oudste mensen op aarde.