Wouter Olde Heuvel stopt ook met schaatsen

Nadat Stefan Groothuis twee dagen geleden bekend maakte te stoppen met schaatsen, heeft Wouter Olde Heuvel dezelfde beslissing gemaakt. Hij stopt per direct met schaatsen. De 29-jarige rijder uit Losser heeft een paar maanden aan de kant gestaan vanwege een blessure en heeft nu het besluit genomen om per direct te stoppen met zijn schaatscarrière. Olde Heuvel werd in zijn loopbaan twee keer Nederlands kampioen allround, twee keer wereldkampioen team pursuit en won brons op de WK afstanden in 2008 op de 5000 meter.

"Na alle onderzoeken zijn de specialisten tot de conclusie gekomen dat het nog een lang proces wordt, voordat ik weer helemaal fit ben", reageert Olde Heuvel. "De afgelopen jaren heb ik zoveel blessureleed gehad, dat het gewoon een keer ophoudt. Mijn lichaam is niet meer klaar voor topsport. Omdat je al zoveel tegenslagen hebt gehad, is dit er nu één te veel. Het is goed geweest. Het is tijd voor andere dingen."

In november reed 'WOH' zijn laatste wedstrijd, waarna hij geteisterd werd door een bovenbeenblessure. In de afgelopen periode is het duidelijk geworden dat hem een hele lange revalidatieperiode te wachten staat. "Mijn seizoen was juist heel goed begonnen en ik had het gevoel dat ik aan één van mijn betere seizoenen ging toewerken. Natuurlijk ben ik dan heel teleurgesteld hoe het gelopen is. Maar dit is realiteit die ik onder ogen moet zien", zegt Olde Heuvel. "Ik was graag nog twee jaar door gegaan tot de Olympische Spelen, aangezien de afgelopen twee jaar bij Jac heel goed gingen. Jammer genoeg kwam er toen toch weer een blessure."

De Tukker, geboren in Losser, is inmiddels begonnen aan een trainerscursus. "Ik vind het leuk om met jeugd te werken en mijn ervaring en kennis te delen", maar gaat zich wellicht ook focussen op het materiaal. "Ik heb me altijd graag verdiept in het slijpen en 'benden' van schaatsen. In Nederland heb je Ronald van den Ing die dat doet, maar bij vele andere landen hebben ze daar heel weinig kennis van. Wie weet, ik heb nog geen idee wat er allemaal op mijn pad komt."

De afgelopen twee jaar had Olde Heuvel het naar zijn zin bij LottoNL-Jumbo. "Ik kijk daar heel positief op terug. Door het groepsproces ben ik ook beter gaan rijden. Zo stond ik vorig voorseizoen bij alle World Cups op het podium en eindigde ik als 2e op het NK allround achter Sven."

Het hoogtepunt was voor Wouter de WK afstanden in 2008. Als jong broekie werd hij daar niet alleen wereldkampioen op de team pursuit, maar ook pakte hij het brons op de 5000 meter. Komende zaterdag neemt hij afscheid van Thialf, de schaatssport en het publiek.