Russische volleyballers moeten olympisch ticket mogelijk inleveren

De kans bestaat dat de positieve dopingtest van de Russische volleyballer Aleksandr Markin flinke gevolgen kan hebben. De 25-jarige speler van Dinamo Moskou testte net als veel landgenoten positief op het sinds 1 januari verboden hartmedicijn meldonium.

Volgens de regels van wereldvolleybalbond FIVB bestaat de kans dat Rusland mogelijk gediskwalificeerd wordt van het toernooi waar Markin de positieve test afleverde. Als dat het olympisch kwalificatietoernooi van eerder dit jaar was, wat verre van onmogelijk is, zou het zomaar kunnen dat de Russen hun daar veroverde startbewijs voor de Spelen in Rio in moeten leveren. Als dat daadwerkelijk gebeurt zou Frankrijk, dat de finale verloor, zich ineens toch op kunnen maken voor de Spelen zonder nog een wereldwijd toernooi te moeten spelen. 

Volgens de regels van de FIVB (zie hier onder punt 11.1) spelen overigens ook zaken mee als het belang van de betrapte speler tijdens het toernooi. Dat was in het geval van Markin aanvankelijk niet heel groot, tot hij in de finale na de verloren eerste set zijn opwachting maakte en de Russen alsnog de overwinning pakten. 

Op 19 april wordt Markin door de FIVB gehoord over de zaak. Of en wanneer er een beslissing komt over de olympische deelname van het team is nog niet bekendgemaakt. Overigens staat de FIVB bij veel fans bekend als dusdanig corrupt dat het de FIFA er uit doet zien als een onschuldig oudemannenclubje, dus veel fans hebben er een hard hoofd in dat het Russische team bestraft wordt. Het vrouwenteam uit het land veroverde eveneens een olympisch ticket op het OKT en wel door Nederland in de finale te verslaan.