Ook tweede Wachowski-broer blijkt vrouw

Het schrijvers-regisseursduo dat samen de Matrix-films maakte was ooit bekend als The Wachowski Brothers, maar vanaf nu gaan de twee als zussen door het leven. Nadat Larry een aantal jaar geleden de transitie maakte naar Lana, is Andy nu naar buiten getreden als Lilly.

De filmmaker maakt haar coming out middels een statement in Chicago's LGBT-magazine Windy City Times. "Mijn zus Lana en ik vermijden de pers altijd al. Ik vind het al vervelend om over mijn werk te praten en over mezelf praten is al helemaal vernederend", zo schrijft Lilly. "Maar als je naar buiten treedt als transgender is het nogal moeilijk te verbergen. Ik had alleen wat tijd nodig om alles op een rijtje te krijgen en me ermee op mijn gemak te voelen."

Wachowski zegt dat ze nu naar buiten treedt omdat de roddelpers lucht kreeg van de geslachtsverandering en ze wil liever zelf de waarheid naar buiten brengen. Ze weidt verder uitgebreid uit over de moeilijkheden die haar te wachten staan. "Het is niet makkelijk transgender te zijn. De meerderheid bepaalt de norm. Dat betekent dat je als transgender levenslang te maken hebt met een openlijk vijandige wereld." Toch is Lilly positief: "Ik ben een van de gelukkigen die de steun van familie krijgt en de middelen heeft om dokters en therapeuten te kunnen veroorloven. Veel anderen hebben die luxe niet."

Het meest recente wapenfeit van de Wachowski-zussen is de Netflix-serie Sense8, die ze met schrijver J. Michael Straczynski maakten. De serie is te zien sinds afgelopen zomer en een tweede seizoen is inmiddels in de maak; vorige maand werd bekend dat er ook scènes zullen worden opgenomen in Amsterdam.

Ook tweede Wachowski-broer is nu vrouw
Ook tweede Wachowski-broer is nu vrouw (Foto: BuzzE)