Russen: "Geen doping gebruikt, zegt leugendetector"

De Russische shorttracker Semen Elistratov en langebaanschaatser Pavel Kulizhnikov hebben geen doping gebruikt. Dat zou althans blijken uit een leugendetectortest, zo zegt de baas van de Russische schaatsbond Alexei Kravtsov.

"We hebben onze atleten onderworpen aan een test met een leugendetector, volledig volgens de algemeen geaccepteerde internationale standaarden", vertelde Kravtsov tijdens een persconferentie. "Dat gaat met audio, video en is allemaal volledig controleerbaar door advocaten. Elistratov en Kulizhnikov hebben de test gedaan en daaruit bleek dat ze niet opzettelijk meldonium hebben genomen nadat het op 1 januari verboden werd."

Niet alleen atleten worden getest, volgens Kravtsov. "We testen ook medisch professionals met een leugendetector, want we pakken dit grondig aan. Het is echt een complexe test, we zijn er al gauw vijf uur per dag mee bezig. We zijn hier al twee weken druk mee en het verwerken van de resultaten kost de nodige tijd. De arts van het shorttrackteam heeft zelf ook al flink wat sporters ondervraagd." Het shorttrackteam kent ook al de nodige gevallen, want naast olympisch kampioen Elistratov werden ook al drie leden van het damesteam betrapt op meldoniumgebruik.